Bedrijfsbezoek bij Vandelia
Druiven
Weetjes over druiven
Druiven worden het ganse jaar door verkocht in de winkel en op de markt.
Als seizoensproduct zijn ze evenwel het lekkerste in de herfst.
De meeste tafeldruiven komen uit het zuiden van Italië. Dit begint met de variëteit Victoria die reeds rijp is vanaf juli/ augustus.
Weet dat deze eerste soort een korte bewaring heeft en de druiven snel van de tros los komen.
De lekkerste witte druiven (variëteit ITALIA) zijn rijp vanaf september.
Dit is heel normaal want druiven zijn een herfst product. Deze lekkere druiven blijven in de markt zelfs tot december. Start dus niet te vroeg met dit belangrijk seizoens artikel, want ze zijn op hun best vanaf september en tot november.
Het vullen van de kisten gebeurt heel zorgvuldig en s’morgens vroeg, vooraleer de druiven beginnen zwellen.
De betere merken druiven
De betere merken in druiven zullen steeds zorgen dat er tussen de 8 en 10 trossen in een kist zitten. De druiven worden met veel zorg s’morgens vroeg manueel verpakt op het veld zelf. Om een vrachtwagen van ong. 20 ton klaar te maken zijn er zeker een 50- tal personen nodig.
“Op dag 1 verpakt” wil zeggen dat ze op dag 3 in Brussel toekomen op het invoerderscentrum.
De betere merken zullen ook zorgen dat er op het etiket steeds een verpakkingsdatum staat. Alzo kunt u als winkelier de versheid goed opvolgen.
In tegenstelling met de druiven met pit worden de pitloze niet verpakt op het veld maar in het pakstation. 95% van de pitloze druiven wordt nog verkocht in raviers van 500gr.Foto Di Donna.
Waarmee rekening houden bij de verkoop van druiven?
- l 29.01 wil zeggen dat deze kist in week 29 op maandag dus dag 1 vertrokken is in italiê.
- Een aantal goede merken zetten op het etiket een versheidscode. Deze wordt de fifo of lotcode genoemd. deze code geeft meestal de week en de dag vd week weer waarop de producten in italie vertrokken zijn.
- fifo 31.06 wil zeggen dat de druiven in week 36 op dag 6 dus de zaterdag vertrokken zijn in Italie. Deze druiven komen dus aan in brussel op het importcentrum op maandag morgen. Deze code geeft u als winkelier de hulp om ook in uw filiaal de versheid goed te kunnen opvolgen.
- Als de druiven vertekken op dag 1 komen ze aan in brussel op dag 3.
- Vraag bij uw leverancier dat ze deze code steeds vermelden, het zal uw werk en de versheid en de verkoop ten goede komen.
Snelle afkoeling voor verzending.
Hoe best uw assortiment samenstellen?
- Zorg dat de druiven vers zijn( geen verdroogde steeltjes hebben)
- Zorg dat u een merk koopt met mooie trossen 8 a 10 trossen per kist van ong 6 kg.
- Zorg dat u druiven koopt die rijp zijn( dwz gele Italia druiven en geen groene)
- Zorg dat u druiven koopt waarvan de tros volledig rijp is , dwz dat ook de onderste druiven rijp en lekker zijn.
- Koop zoveel mogelijk een kwaliteitsmerk dat ook een versheidscode op het etiket zet FIFO code.
In tegenstelling met de druiven met pit worden de pitloze niet verpakt op het veld maar in het pakstation. 95% van de pitloze druiven wordt nog verkocht in raviers van 500gr.Foto Di Donna.
Van waar komen de druiven binnen het druivenseizoen?
De lekkerste witte tafeldruiven komen volgens ons uit het zuiden van Italie, namelijk de streek rond Bari.
- Het klimaat is hier perfect voor de druiven teelt.
- De mensen bezitten hier echte stielkennis ivm de druiven.
- De mensen houden hier van hun product.
- Er is hier de geschikte grond om druiven te telen.
- Ze hebben hier prachtige natuurlijke gerijpte lekkere druiven.
Wat met de inlandse druiven?
- Onze inlandse druiven die tot de beste van de wereld behoren zijn echt beperkt geworden in volume.
- Er blijven nog enkele specialisten over in de streek rond Hoeilaart te zuiden van Brussel.
- Hier worden de druiven geteeld in serres. De bekendste varieteit is zeker de Leopold, die dikke lekkere blauwe druif.
Verpakking pitloze druiven bij Orchidea.
Wat maakt het verschil in kwaliteit?
- de samenstelling vd grond.
- de ligging van de velden.
- de soort druiven.
- de verzorging door de producent.
- de aandacht om milieubewust te telen.
- het plukken in meerdere keren.
- snelle afkoeling na de pluk.
- de grootte vd trossen bepaalt ook de prijs.
- het aantal trossen per kist.
- de wijze van verpakken (de zorg bij het verpakken).
- het opkuisen van de trossen.
- de rijpheid van de druiven.
- het heldere uitzicht van de druiven.
- echt verse druiven hebben zo een fijn was laagje op de schil. (ook soms de dauw genoemd)
Kwaliteitsdruiven telen en verkopen vraagt veel aandacht vd producent, verpakster en verkoper.