Clementines

Wat is een mandarijn, clementine, clemenvilla, nadorcott en ortanique?

Mandarijnen is een hoofdgroep van verschillende soorten mandarijnen en hybride soorten zoals: de Okitsu , de Satsumas , de Clauselina en Ortanique vruchten.

Clementijnen zijn een afzonderlijke groep, soort van klein citrus dat rijp en echt lekker is vanaf oktober. Ze pellen gemakkelijk en bevatten geen pitten. De belangijkste variëteiten die we kennen zijn: Clemenrubi, Oronules, Clemenules, Nour , Hernandina .

Clemenvilla is een hybride mandarijn ontstaan uit de Clementina tangarine en de Tangelo orlando. Het is een mooi gekleurde soort die wel iets moeilijker pelt,ze komt meestal in verkoop vanf begin januari.

Clemengold is een merknaam van de Nadorcot die zowel uit Spanje , Marocco en Zuid-afrika kan komen. Ook de ORRI is een hybride mandarijn soort.

Nadorcott is een hybride mandarijn ontstaan in Marocco in het Atlasgebergte vlakbij de stad Afourer.Het is een mooi gekleurde vrucht , bevat veel sap en is aromatich. De kleine vruchten pellen ook gemakkelijk. De Nadorcot is meestal duurder dan de clemenvilla.

Ortanique is een hybride variëtiet tussen een appelsien en een mandarijn. Deze vruchten vinden hun oorsprong in Jamaica. De vrucht is onstaan uit de kruising van de mandarijn en de appelsien.

Op Cyprus noemen ze deze vrucht Mandora. Deze vruchten bevatten eveneens veel sap, maar kunnen ook wel wat pitten bevatten.

Vanaf oktober zijn de clementines een belangrijk artikel voor de marktkramers.

Enkele interessante nieuwtjes over clementines