KWALITEITSCONTROLE .

Ook bij blauwe bessen is het nodig om regelmatig kwaliteitscontrole te doen. Leg de bessen op keukenpapier en van groot naar klein en tel steeds het aantal vruchten per 100gr of bakje. Ook de versheid en smaak zijn belangrijk. Er zijn nogal wat smaakverschillen volgens de oorsprong.

KWALITEITSCONTROLE en VERGELIJKING is ZEER BELANGRIJK.

- De kwaliteit van hetgeen u koopt en dus ook verkoopt zal het succes bepalen van uw afdeling.

- Wanneer uw klant niet tevreden is over de aangekochte kwaliteit dan is dit misschien wel een verloren klant. Dit is niet één klant maar op jaarbasis waarschiijnlijk 52 klanten die u kwijt bent.

- Lekker fruit zet aan tot meer verbruik en gezonder leven.

- Kwaliteit verkopen geeft ook minder afval/verloren product voor de klant.

- Kwaliteit zegt ook een goede bewaring voor de verbruiker.

- DAAROM DURVEN WE U VRAGEN: HOE DIKWIJLS DOET U EEN KWAKITEITSCONTROLE IN UW BEDRIJF?

Wij zullen in deze rubriek trachten info te bezorgen op wat we moeten en kunnen letten bij een kwaliteitscontrole en vergelijking voor verchillende producten.

- Een regelmatige kwaliteitscontrole zal u helpen om nog beter in te kopen.

Bij kwaliteitscontrole bij frambozen kijken we vooral naar aantal stuks pet 100gr, de kleur, de structuur/vastheid en beschadiging vd vruchten. Controle gebeurd steeds op wit keukenpapier.

Salustiana appelsien echt geschikt om te persen.
Zoals jullie zien gaat hij bijna volledig onder water. Dit is een teken dat er veel sap in zit.

Kwaliteitscontrole Salustiana appelsienen wk03/15.
Veel sap: 600ml per kg en weinig pitten 3 stuks.

Zeer goede en sappige Salustiana. 650ml sap per kg.
Heel weinig vezels en dunne schil geeft kwaliteit .
Na 24u in frigo nog geen smaakafwijking. wk08/15

Kwaliteitscontrole Navelinlas in wk03/15.
Voldoende sap mml 500ml per kg en geen pitjes.

Citrus om te persen , hier hebben we de ervaring dat ze 3/4 onder water moeten liggen om voldoende sap te hebben. Dit is een eenvoudige methode om te meten of de kwaliteit ok is.

Kwaliteitscontrole Clemenvilla ( Les Rives) .Hier vonden we maar 1 pit. wk02/15. Deze waren ook heel sppig.

Kwaliteitscontrole bij de clemenvilla mandarijn verkocht als persmandarijn. Deze variëteit bevatte toch wel wat pitten.
Wenst u veel klein citrus te verkopen dan is het nuttig om regelmatig controle te doen op de aangekochte merken en variëteiten. wk2/15

Kwaliteitscontrole Clemenvillas. in wk03/15.
Sappig: 560ml per kg. Wel wat pitten gevonden.
Merk Filosofo.

Mooie gelijkmatige aardbeien ( 23 stuks) van Top in wk03/15.

kwaliteitscontrole vh merk Magique in wk23.2

Stap 1: leg de vruchten naast mekaar van groot naar klein met het kroonblaadje naar boven en tel het aantal vruchten per rapier van 500gr.Hier 25 stuks. Dit is zeker ok.

Stap2: bekijk de versheid vd blaadjes.

Stap3: bekijk de kleur , de glans van de vruchten.

Stap4: bekijk de gelijkmatigheid van de vruchten en het feit dat ze geen plekjes hebben van op mekaar te liggen.
Stap5: proef en maak, uit of u ze lekker vindt.

Kwaliteitscontrole wk 22: 18 stuks in ravier van 500gr.
origine : Hoogstraten.

Hoe kwaliteitscontrole doen bij aardbeien?

- Doe de controle op min 3 raviers van 500gr uit verschillende kisten.

- Leg de vruchten per ravier op een schaal of grote houten plank.

- Leg ze van links naar rechts per grootte( zie foto)

- Tel het aantal stuks per ravier.

- Kijk na of er geen te kleine bij zijn want deze zijn veel goedkoper dan de dikke.

- Kijk na of de vruchten geen plekjes hebben van op mekaar te liggen.

- Kijk na of ze voldoende blinken en hard zijn.

- Kijk na of de kroonblaadjes echt vers en groen zijn.

- Proef er enkele om zeker te zijn dat ze ook lekker zijn. 

Kwaliteitscontrole van aardbeien. Hier zaten er 37 stuks in de ravier van 500gr. We vonden een te groot verschil in formaat. Ze waren wel echt vers. Weet dat kleine aardbeien een andere prijsklasse hebben( goedkoper zijn) .De kleine zaten ook allemaal onderaan.

Verse aardbeien maar het verschil tussen de vruchten was hier veel te groot.

Voorbeeld van sappige citrus . Dunne schil, voelt zwaar aan en is mooi oranje gekleurd.

Kwaliteitscontrole vd persappelsien SALUTSIANA. Dit geeft u een beeld van hoe deze appelsien zich gedraagt in water als hij juist voldoende sap heeft.

Doorsnede van de citrusvrucht ORTANIQUE. Deze vrucht bevat veel sap en af en toe ook nog wat pitten.

Om te weten of citrus vruchten veel sap bevatten leggen we ze gewoon in water. De sappigste zakken het diepst in het water.

Spaanse mandarijn wk38

Spaanse clementine wk38

Zuid-Afrikaanse clementine wk38

Spaanse mandarijn wk 38.

Spaanse clementine wk 38

Kwaliteitsvergelijking tussen mandarijn en clementine.

Kwaliteitsvergelijking peren in wk 38.

In week 38 vergeleken we de peren Conference en Doyenné.

We laten jullie zien hoe we dit deden en geven ook onze bevindingen weer.

Conference wk38

Doyenné wk38

conference

Doyenné

Doyenné

Resultaat kwaliteitsvergelijking peren wk38

                    CONFERENCE:                                        DOYENNE:

- Schil:  groen                                                   - groen

- Hardheid: zeer hard                                        - zeer hard.

- Vruchtvlees: wit /groen onder de schil               - wit/ groen onder de schil.

- Snelle verkleuring rond klokhuis.                       - lichte verkleuring rond klokhuis.

- Smaak: eetbaar maar nog zwak van smaak.          - nog wat onrijp maar reeds lekker.  

                                                                       - licht zoet, aangenaam.

- Sappigheid: niet zo sappig/ wat droog                 - Voldoende sappig.